Arkitektur, Château de Cérons, Bordeaux

Château de Cérons
Fasade mot parkområdet

Vakre Château de Cérons er oppført mot slutten av 1600- eller begynnelsen av 1700-tallet. Marquis de Calvimont er eiendomsbesitter frem til revolusjonen (1789)  og av den grunn omtales eiendommen i flere sammenhenger som Château Calvimont.

Château de Cérons har alltid vært en vinproduserende eiendom og ligger midt i landsbyen Cérons, i regionen Graves, vakkert innrammet av steinmurer og med utsikt til elven Garonne. Beliggenheten langs Garonne var i sin tid viktig for vineksporten. I dag ivaretar unge mennesker denne herligheten og lager praktfulle viner. http://wp.me/p6RJL1-rb

Xavier og Caroline Perromat overtok familieeiendommen i 2012, etter Xaviers foreldre, Jean og Suzanne Perromat, som kjøpte eiendommen i 1958. Før det var familien til en av Frankrikes store arkitekter på 1900-tallet, Roger Expert, eiere. Arkitekten bodde ofte på vingården og hadde ansvaret for renovering av hovedhallen.

Château de Cérons
Fasade ved ankomst

Bygningen består av et midtparti og to identiske sidebygninger, med enkle, vertikale vindusrekker uten dekor. Midtpartiet har inngang til en stor hall, som har tilsvarende utgang på motsatt side. Over brystningen ligger en horisontal gavl på begge sider av bygningen, som fortsetter utenfor sidebygningene mot parkområdet. Gavlene er dekorert med sirkulære former over hoveddørene, slyngende akantusplaner og innrammede, skulpturelle ornamenter som symboliserer de fire årstider.  Sidebygningene har skråtak, brutt opp av takvinduer (dormers) med pediment. Inn mot gårdsrommet videreføres bygget i en vinkel på begge sider, som rommer produksjonslokaler og lagringskjeller for vin.

Château de Cérons

Château de Cérons

I hovedhallen er gulvet stenbelagt og veggene vakkert dekorert med florale linjer i en lys og delikat fargeskala. Bjelker i taket og store ildsteder hører til i slike bygninger.

Château de Cérons
Hovedhallen
Château de Cérons
Her serveres grillet entrecôte, fra ildsted med forkullede vinranker

Dette er 17. århundrets ”manor house in chartreuse style”, en klassisk komposisjon. Chartreuse er betegnelse på en bygningstype i sør- og vest Frankrike; lang, enetasje og tredelt, beliggende i et fredelig område ”på landet” og manifesterer seg som en slags ”art de living”. Begrepet Chartreuse stammer fra bygningstypen til munkeordenen Chartusian som har sitt hovedkloster i fjellområdet i Chartreuse, nær Grenoble. Den samme ordenen som lager den grønne urtelikøren, også med navn Chartreuse.

Château de Cérons, Bordeaux
Fasade mot parkområdet

Jeg var på besøk her i juni 2017, bare noen dager etter at avlinger i store deler av Bordeaux ble skadet av frost, og som bildene viser, skyene truet fortsatt. Været til tross Château de Cérons er fortryllende i sin elde og ynde. Vinmakerne kaller det  ”a love story”.

Château de Cérons

Château de Cérons
Fiskeskulptur

Accueil

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save