La Cité du Vin, Bordeaux

 

IMG_5186

La Cité du Vin er det nye vinmuseet i Bordeaux, verdens største kulturelle senter for vin, eller vinens Guggenheim [1].

Franske XTU Architects har tegnet bygningen (2009-2016) som ligger ved bredden av Garonne. En kurvet struktur som symboliserer identitet til stedet og museets tema. Formens sømløse rundhet stimulerer fantasien og levendegjør hva vi forbinder med Bordeaux og vin, som virvlende vin i et glass eller vinranke som knyter og slynger seg. Livsnerven Garonne og dens buktninger i landskapet kan også «leses» i formen.

Bygningen har fått en reflekterende  overflate, gull og sølvstripet, via bekledning i ”silkscreen-printed» glass og perforert aluminium. Beliggende i Bassins à Flot, et tidligere industriområde som renoveres i storskala i retning av å bli et øko-distrikt, rager den 55 m høye bygningen, og er godt synlig fra promenadeområdet langs Garonne.

Elvegredden i Bordaux, Garonne

Det internasjonale vinmuseet har lagt opp til at det besøkende enkeltmennesket skal kjenne på sanseopplevelser via lukt, syn og smak. Vinduftene kan du øve deg på å gjenkjenne via duftpumper fra frukt, kaffe, sjokolade osv. Presentasjon av verdens vinkultur og vinhistorie gis ved hjelp av høyteknologiske, interaktive kart med videospillteknologi, koblet sammen med din digitale guide. Nå forstår du hvilken innflytelse vin har hatt på sivilisasjonen i tusenvis av år. Flere store videoskjermer viser kontinuerlig film fra de herligste vinmarker og vinlandskap i verden, nydelig fotografert fra oven (helikopter). Min beste opplevelse var en historisk, maritim vinreise i en båtsimulator som satte meg århundrer tilbake i tid, gav meg følelsen av å være ombord og ta del i alle vanskelighetene som oppstod på den tiden.

La Cité du Vin

La cité du Vin

Det finnes stort auditorium, vinbibliotek og lesekroker, og selvfølgelig restauranter og barer, samt butikk med salg av vin fra 80 land, og masse mer.

La Cité du Vin, Bordeaux

Inngangsbilletten på 20 Euro inkluderer digital engelskspråklig guide og et selvvalgt glass vin i toppetasjens vinbar, med utsikt til Garonne og byen.

View to Garonne

 La Cité du Vin

 

Les mer om samtidens arkitektoniske uttrykk; http://winearch.no/arkitektur/ikonisk-arkitektur/ http://winearch.no/arkitektur/ikonisk-arkitektur/

1] Utsagn fra borgermesteren i Bordaux, Alain Juppé,

http://laciteduvin.com/

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save