Søt vin fra Château de Cérons, Bordeaux

Xavier og Caroline Perromat produserer vin av høyeste kvalitet i Cérons, en av de eldste AOC-appellasjonene i Bordeaux som ligger litt nord for Barsac.

Château de Cérons, Bordeaux

Jeg ble betatt av den søte hvitvinen da jeg besøkte vinmakeren og deres sjarmerende Chartreuse. Den søte hvitvinen er laget av druer med edelråte. Ligner den anerkjente Sauternes, men Cérons har lavere sukkermengde. En super kvalitet, fruktrikdom, mineralitet og frisk smak. Perfekt å kombinere med blåmuggost.

Château de Cérons
Caroline Perromat forteller om vinmarkene, elven Ciron og druer med edelråte

Ca. 5 av de 26 hektar vinmarker de har til rådighet ligger slik til at de utvikler edelråte. Det kalde vannet i elvene Ciron og Garonne forårsaker hyppige tåkeformasjoner på høsten, og vekslingen mellom fuktig morgentåke og varm sol utover dagen favoriserer utviklingen av edelråte (botrytis cinerea). Mikrosoppen som vokser på drueskallet bevirker naturlig konsentrasjon via fordamping av druejuicen. Innhøstingen av disse druene er en tidkrevende affære fordi hele klasen er ikke høsteferdig samtidig, en og en drue må plukkes om gangen.

Château de Cérons
Château de Cérons

Foruten den søte hvitvinen lager de også tørre røde og hvite, av vinstokker som er plantet på et platå av grus med underliggende kalkstein.

Systembolaget i Sverige har et par av vinene;

Château de Cérons, 2007, søt hvitvin av semillion (80%), sauvignon blanc (18%), muscadelle (2%)     SEK 130 for en halvflaske (37,5 dl)

”.. here’s a touch of Tokaj going on, with burnt orange and saffron that personifies the idea of « noble bitterness », but with a subtle lemon and lime tang on the finish that lightens things up.” 1)

Château de Cérons, 2010,  tørr rødvin av cabernet sauvignon (55%) og merlot (45%), SEK 187

Se og les om Château de Cérons’ 1600-talls chartreuse http://wp.me/p6RJL1-qU

1) Decanter, Jane Anson, Decanter, Dec. 19, 2013

www.chateaudecerons.com

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save