Riojas vinhistorie

IMG_1761

 

Allerede i tidlig middelalder ble det fremstilt vin i dette området, men de første vinprodusentene som vi kjenner i dag, startet opp mot slutten av 1800-tallet. Flere av disse hadde studert vinfremstilling i Bordeaux, blant andre Camilo Hurtado de Amézaga fra Marqués de Riscal som i 1858 oppførte en bodega etter Bordeaux-modellen og fikk stor suksess på internasjonale vinutstillinger.

Bordeaux hadde store tap i avlingene som følge av vinlusens herjinger og etterIMG_1735spurte vin fra Rioja. Vinprodusentene i Rioja fikk opplæring i maserasjon (prosessen der vin trekker ut farge og tanniner fra fra drueskallet og kjernene), gjæring i store trefat og lagring på små eikefat (barriques). Fatlagring ble innført for å stabilisere vinen og gjøre den mer holdbar. 

Rioja-vinene var berømte helt frem til 90-tallet, og fikk Spanias høyeste kvalitetssertifisering, DOCa (Denominación de Origen Calificada),  som den første i Spania i 1991 (opprettet i 1988). 

( Hentet fra Vin av André Dominé, 2005.)

Save

Save