Viña Tondonia Blanco Reserva 2001

Viña Tondonia Blanco Reserva 2001Dette er en utsøkt hvitvin som følge av lang lagring både på fat og på flaske. Utenlandske vinskribenter applauderer de spennende aromaene og den høye kvaliteten. Wine-Searcher gir 2001-årgangen 93 poeng av 100 mulige. Systembolaget i Sverige selger vinen til SEK 259. (Vinmonopolet har andre viner fra denne produsenten, men ikke hvitvin fra denne vinmarken.)

2001-årgangen gir umiddelbart inntrykk av en moden vin, medium gul i fargen, med en herlig duft av søte ristede nøtter, tørkede aprikoser, honning, kanel, appelsinskall og tresaft. Vinen er tørr og har en glidende tekstur som flyter over tungen og smaker av toffee, tørket sitronskall og våte steiner, fremdeles fruktig og frisk. Ettersmaken minner om honningsødme og varer lenge i munnen. Dette er en meget matvennlig vin som passer til alt innen fiskeretter og lyst kjøtt. Server vinen litt kjøligere enn rødvin, ca. 14-16oC.

Bak denne praktfulle vinen er druene viura (90%) og malvasia (10%). Vinprodusenten R. López de Heredia drives i dag av fjerde generasjon etterkommere av grunnleggeren Don Rafael som startet det hele i 1877. De har ikke datastyrte og temperaturkontrollerte ståltanker. Gjæring av mosten og aldring av vinen foregår stort sett etter samme metode som da Don Rafael drev vingården. Strenge kvalitetskrav, tradisjon og kjærlighet til arven og avlingen står sterkt i familiebedriften.

Vinen eldes på gamle amerikanske 225 liters fat i kjellerhvelv utgravet for mer enn 100 år siden. Reserva betyr her at vinen er lagret 6 år på fat og deretter flere år på flaske, og Gran Reserva lagrer de hele 10 år på fat. I henhold til produsenten gir den lange kontakten med eik «skarpe kanter» som krever flere år med flaskelagring før vinen blir polert og balansert til forførende bouquet av krydder og nøtter. Den langsomme oksyderingsprosessen via porene i treverket spiller en viktig rolle i aromautviklingen. For å minske tiden hvor urenheter er i kontakt med ren vin, foretas omstikking en til to ganger i året (vinen tømmes over i et annet fat for på den måten å fjerne sedimenter som legger seg på bunnen av fatet).  Vinen klares med eggehvite før flasketapping.

Viña Tondonia kommer fra en vakker vinmark på 100 hektar som ligger på høyre bredd av elven Ebro, hvor jordsmonnet består av alluvial leire (avsetninger fra elven) med en høy andel av kalkstein.

Se beskrivelse av ny og gammel paviljong på vingården hvor besøkende kan smake og kjøpe vin https://winearch.no/vina-tondonias-paviljonger/

 

Referanse:

R. López de Heredia Viña Tondonia, S.A.  http://www.lopezdeheredia.com

 

Save

Save