Contratto, Piemonte

CONTRATTO EXTRA BRUT

Contratto Millesimato Extra Brut

(kr 249,50 – Vinmonopolet)

80% Pinot Noir og 20% Chardonnay

Dufter av sitron og blomster, kremet mousse med god balanse, frisk og elegant, crispy og kraftfull munnopplevelse.

 

CONTRATTO FOR ENGLAND ROSE

Contratto For England Rosé

(kr 279,50 – Vinmonopolet)

100% Pinot Noir

Duft av aprikos og rød frukt, frisk og kompleks, med god fylde og fin mineralitet.

 

 

De musserende vinene er ideelle som aperitiff, til lunsjretter med spekemat og ost, til fisk og lyst kjøtt. Serveres ved 6-8oC.

Legg merke til den historiske etiketten i Art Deco stil, tegnet av Leonetto Cappiello tidlig på 1900-tallet.

IMG_2495

Contratto er laget etter tradisjonell metode, dvs. med annengangsgjæring i flaske slik det gjøres i Champagne. Druene er håndplukket, nedkjølet og maserert (bløtlagt) med drueskallene i en time før de blir presset til most. Gjæring til tørr vin skjer i temperaturkontrollerte ståltanker. Vinen modnes i 8 måneder før annengangsgjæring i flaske. Sukker blir ikke tilsatt (ingen dosage). Flaskene lagres/modnes/hviler på bunnfallet (gjær) i min. 30-32 måneder før de kommer ut på markedet. Til sammenligning er lagringskravene i Champagne 15 måneder på flaske for Non Vintage og 36 måneder for Vintage (enkeltårgang). (Les mer om de forskjellige metodene å fremstille musserende viner på https://winearch.no/vin/musserende-viner-fremstillingsmetoder/

IMG_2504

 

VINHUSETS HISTORIE

Vinhuset Contratto eies i dag av Giorgio Rivetti og hans brødre Bruno og Carlo. Sammen driver de La Spinetta med 100 ha vinmarker i Piemonte og 65 ha i Toscana, med toppviner bl.a. fra Barolo og Barbaresco.  Rivetti’ene kjøpte vinhuset Contratto i 2011, stiftet av Giuseppe Contratto i 1867. Contratto var det første vinhuset i Italia som laget musserende viner etter den tradisjonelle metode, dvs. som i Champagne, med annengangsgjæring i flaske. På 1920-tallet ble Contratto-vinene eksportert til fjerne deler av Det britiske samveldet, til glede for ambassadører og koloniledere. På den tiden gikk vinen under navnet Moscato Champagne og Asti Champagne, laget av Moscato druen. Vinbenevnelsen «for England» stammer fra 1930 da det engelske markedet var først i Europa med å etterspørre en tørrere vin.

Giorgio Rivetti er hovedvinmaker og i hemmelighet har han laget vinene hos Contratto siden 2007, med druer fra leid vinmark i Oltrepo Pavese. I 2015 investerte de i egne vinmarker i Alta Langa som nå er beplantet med Pinot Noir og Chardonnay til bruk i Contrattos musserende viner. Vinmarkene behandles med omhu og respekt, uten kjemikalier, med redusert utbytte for å få best mulig druemateriale. Deres ultimate mål er å bevise at Nord Italia har jordsmonn og klima til å lage musserende viner som rivaliserer i toppsjiktet.

Wine cellers at Contratto, Canelli, Piemonte
Wine cellers at Contratto, Canelli, Piemonte

Contratto er lokalisert i hjertet av den gamle byen Canelli, i en elegant bygning i Liberty-style (Art Nouveau), med 5000 mkatedral-lignende, underjordiske kjellere, de fineste i sitt slag, som ble beæret med Unesco World Heritage i 2014. De enorme kjellerne er utgravet i tuff kalkstein, til en dybde på 32 m. Kjellerne har en konstant temperatur på 12-13oC med tilstrekkelig naturlig fuktighet, ideell for flaskegjæring og modning av musserende viner.

Vineriet var i hendene til Contratto-familien helt frem til 1993 da Carlo Bocchini, eier av grappa-destilleri med samme navn, overtok og restaurerte de historiske kjellerne og den imponerende bygningen både utvendig og innvendig. Da han overlot eiendommen til Rivetti i 2011, uttrykte han seg slik: «Jeg er glad for å overlate Contratto til Rivetti’ene som er fra samme land. Jeg ville ikke likt å se kjellerne ende opp bakerst i en multinasjonal katalog».

 

Hentet fra

http://www.contratto.it

http://www.la-spinetta.com

Save