Bernabeleva DO, Madrid

Jeg smakte Bernabelevas karakterrike viner en søndag i september da Vingruppen arrangerte ”Smaking bak slottet”. Et par uker senere ferierte jeg i Madrid og kontaktet bodegaens eier Juan Diez Bulnes.

Etter en times busstur vestover til landsbyen San Martin Valdeiglesias, blir jeg plukket opp av Juan i firhjulstrekkeren. Vi kjører omkring i vinmarkene, langs humpete veier og oppover i landskapet. Vinden blåser rundt bakketoppene denne solrike dagen. Her står vinrankene blant fiken-, mandel- og oliventrær, og bidrar til kompleksitet i vinene. Vinmarkene ligger ca. 7-800 m.o.h. på Guisando høydene, ved foten av fjellet Gredos som bringer kjølige vinder til vinmarkene. Bernabeleva betyr ”der hvor bjørnen lever” og stammer fra tiden da bjørnen levde i dette området.

”Vi respekterer trærne som var her før oss” sier Juan og ser i retning av en stor furu som står side om side med vinrankene. «Kvaliteten på de stedsegne drueartene kommer fra vegetasjonen og jordsmonnet, og denne særegenheten arbeides det hardt for å bevare under vinifiseringen”.

Bernabeleva

Juans oldefar, Dr. Vicente Álvarez-Villamil, kjøpte eiendommen i 1923, plantet vinranker og laget vin frem til 1939. Krig og vanskelige tider førte til at han ble mer opptatt med sin legeprofesjon enn vinproduksjon, og druene ble levert  til kooperativet i nabobyen frem til 1965. Juans mor utdannet seg innen vin og ble faktisk den første kvinne uteksaminert fra Madrids Escuela de la Vid i 1964, men hun giftet seg og flyttet til byen. Hennes søster, Juans tante, var agronomutdannet og forsøkte å lage vin et par år, men lykkes ikke særlig godt.

Juan og hans søster overtok som eiere i 2005, fant en god vinmaker og lanserte sin første vin i 2007. Idag er Marc Isart vinmaker og vinmarkene dekker ca. 42 ha. I alle prosesser på vingården deltar Juan den første dagen, for å ha ”hands on” på produktene. Hans visjon er å lage vin som han kan være stolt av, som er rik på aromaer og kompleksitet, ikke høyt alkoholinnhold som er tradisjonell tankegang her omkring. Det finnes fire bodegaer i området, og et par arbeider slik Juan gjør. De andre høster sent for å få maksimal alkoholprosent. Hos Bodega Bernabeleva var den manuelle innhøstingen nettopp unnagjort, allerede 16. september.

Bodega Bernabeleva driver økologisk uten å være sertifisert. Beskjæring og annet arbeid følger månefasene, spesielt på de beste enkeltvinmarkene. Sprøytemidler brukes ikke, kun litt kopper og svovel ved behov. I det varme og luftlige bakkelandskapet er ikke insekter det store problemet. Vinmarkene til naboen er  sprøytet, med dødt gress rundt vinplantene, og kontrasterer Juans grønne og friske åkre. Den gulbrune jorden rundt plantene er pløyd og behandlet, kun tilsatt naturlig gjødsel. Jordsmonnet er grunt i høyden, granitt, sand, med begrensede næringsstoffer og høy surhetsgrad.  Før maserasjon kjøles druene ned i 24 timer for å kunne ligge lenge og ta opp aroma og karakter til vinen. Hver vinmark vinifiseres separat, i tretanker. Maserasjon foregår i mer enn 30 dager for røde viner før de lagres i brukte, franske eikefat. Eikearomaer er ikke ønsket i vinen, og derfor lagres vinen på brukte, franske eikefat. De prøver seg frem med forskjellige størrelser, 225, 350 og 500 liter.

img_3797-1

Juan vokste opp i Madrid, men helger ble tilbrakt på landet, på vingården til besteforeldene. Men før han ble vineier rakk han å utdanne seg til arkitekt. Bodegaens nybygg, tegnet av Juan, ble ferdigstilt for 3-4 år siden. Her foregår alt fra vinifisering til lagring, i tillegg til å fungere som kontor og presentasjonslokale. Øvre del av bygningen har glassbelagt fasade med skråstilte nedadliggende sprosser som gir godt innelys samtidig som det stenger for sol og varme.

img_3791

 

VINENE TIL BERNABELEVA

Bernabeleva Navaherreros Blanco 2014

BernabelevaGyldengul aromarik hvitvin som dufter vidt fra blomter, tropisk stenfrukt, smøraromaer, sitronskall og honning. I munnen kan du gjenkjenne smaken av gule ferskner. God og frisk syre, brakt frem av kjølige vinder i høylandet (7-800 m.o.h.). Vinplantene er 30-85 år gamle av lokale druesorter, Albillo (60%) og Macabeo (40%). Mineralitet fra bergryggens granitt. Vinifisert i fransk eik, 5-600 barrels, og «ligget på gjæret» for å få maksimal karakter. Vinen er ufiltrert (beholder aromaene). Albillo-druen særpreges ved at den er rik og bløt, og oppleves glatt i munnen. Passer til sushi og fiskeretter. 13,5% alkohol, 3 gr/l sukker og 4,8 gr/l syre. (Vinmonopolet kr 210)

Bernabeleva Navaherreros Tinto 2014

BernabelevaPurpurrød vin laget av Garnacha (Grenache), med kompleks og parfymert duft fra rød frukt og krydder, kardemomme, og tørket gress. Duften bringer minner om oppholdet i  vinmarkene. Så får tungen mye av alt  den kan ønske seg; sødme, syre og bitterhet. Fylde og konsentrasjon oppleves i midtpariet, og så ender det hele med en bitter tørrhet i avslutningen som renser godt opp i munnhulen. Vinstokkene er 35-80 år gamle, og lagringen skjer både på stål, fat og betong. 15% alkohol, 2 gr/l sukker og 6,2 gr/l syre. (Vinmonopolet  kr 220)

Bernabeleva Cantocuerdas Albillo 2014 

Kompleks hvitvin med frukt, krydder og florale dufter. I munnen oppleves den glatt , syrerik og bitter, konsentrert med lang ettersmak. En veldig uttrykksfull vin. Laget av druen Albillo (100%) som gir viner med strukturert glyserinfølelse, en drue som nesten er i ferd med å forsvinne. Vinifisering skjer i franske fat etter 24 timers maserasjon. Eldes «på gjæret» i fatet så lenge det er nødvendig. (Vinmonopolet kr 250)

Bernabeleva Garnacha, Vina Bonita                

Vinmarken Bonita, 2,8 ha, er Bernabelevas beste Garnacha vinmark, beliggende på en bakketopp med helning mot nord. 80 år gamle vinplanter vokser i kompakt granittjord, ca. 700 m.o.h. Vinifisering skjer i tretank, og den malolaktiske gjæringen (eplesyre blir melkesyre) foregår i 225 liter franske fat (barricks).  Vinen er intens rubinrød, med aroma fra rød frukt, orientalsk krydder, kardemomme og pepper, og låvelagret høy. En ”fullbody” vinstil med god syre. (Finnes ikke på Vinmonopolet for tiden.)  

http://www.bernabeleva.com/

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save