Château de Montfaucon, Rhône

Château de Montfaucon, Rhône

Jeg velger vin fra Syd-Rhône til kalkunmiddagen, og  Vinmonopolet har en vin fra Château de Montfaucon (kr 185) som smaker saftig rød frukt og krydder, er frisk, rund og ren, uten påvirkning av eik siden både gjæring og modning har foregått i betongtanker (18 mndr). Drueblandingen er klassisk fra dette distriktet – Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault and Counoise.

Jancis Robinson gav den følgende karakteristikk i 2015: *Good Value*  «Sweet spices, juicy red fruit, a touch of marzipan and appreciable tannic grip for Côtes du Rhône. Nicely made – more serious than most.» [1]

Eier og vinmaker Rodolphe de Pins presiserer: ”Jeg søker å få frem eleganse og finesse i vin. Jeg liker kompleks vin, men de skal også kunne nytes og være lettdrikkelige. Mitt arbeid går ut på å finne harmoni og balansen i vinen, med utgangspunkt i druetypene og klimaet i Sør-Rhône. I vinmarken og i vinkjelleren arbeider vi forsiktig for å bevare kvalitet og renhet i frukten. Opptil fem druevarianter gjæres i samme tank, med temperatur- og tidkontroll på skallet for kun å ta opp de myke og silkeaktige tanninene. Min tilnærming til vindyrking og vinproduksjon bygger på det naturlige. Druene er frukt og dermed skal det endelige produktet alltid uttrykke fruktsmak. Vi anvender prinsippene for bærekraftig landbruk og driver i hovedsak økologisk, kun naturgjødsel og ingen insektsmidler. Vi lar gresset vokse mellom radene, klipper regelmessig og pløyer ved behov.”[2]

Château de Montfaucon, Rhône
Carignan, om våren

Vinmarkene ligger vis-à-vis Châteauneuf-du-Pape, på andre siden av Rhône-elven. 60 hektar med vinranker som er opptil 90 år gamle, med jordsmonn som hovedsakelig består av kalkrik rullestein, siltig sand- og leirjord.

Château de Montfaucon

Château de Montfaucon, Rhône

Château de Montfaucon har en rik historie. Den eldste delen av tårnene på slottet kan dateres tilbake til det 11. århundret. Laudun-familien var eiere i 1420 da den franske kongen gav tittelen Baron av Montfaucon. I løpet av de neste par århundrene ble slottet ødelagt under de religiøse krigene. Direkte stamfar til dagens eier, Rodolphe de Pins, var Joseph Gabriel de Pertuis som overtok i 1766. Sønnen Eugene giftet seg med en skotsk dame, og da deres sønn, Baron Louis, restaurerte slottet i 1880-årene gav han bygningen en skotsk stil. Comtesse Madeleine styrte fra 1910-70, og hun giftet seg med de Pins og ble Comtesse de Pins av Montfaucon.[3]

I 1984 kjøpte byen Montfaucon slottsruinene og startet en viktig og lang restaurering, et prosjekt for turisme.

Både Baron Louis og Comtesse Madeleine er hedret med egne viner, men disse er beklageligvis ikke tilgjengelige på Vinmonopolet, foreløpig.

 

Lirac Château de Montfaucon Baron Louis      

Grenache 50%, Cinsault 15%, Syrah 15%, Carignan 10% og Mourvèdre 10%. Et utvalg av de beste og eldste, opptil 95 år gamle vinstokker. 60% modnes i 1-5 år gamle franske eikefat i ca 12 måneder. Min favoritt.

 

Côtes du Rhone Blanc Château de Montfaucon Comtesse Madeleine 

Viogner 40%, Marsanne 30%, Clair 10%, Bourboulenc 10% og Picpoul 10%. Gjæring i eikefat og deretter er 60% modnet i 1-5 år gamle eikefat (barriques) i 12 måneder.

 

[1]  http://www.klwines.com/p/i?i=1211316

[2http://www.chateaumontfaucon.com

[3]  http://www.chateauneuf.dk/hidden/hiden/hiden6.htm

Save