Hvit Burgund, fra Pascal Clément

«2014 er en av de beste hvite burgunderårgangene vi har sett på lenge» skriver Vinmonopolet. Ergo er det om å gjøre å skaffe seg de ettertraktede vinene mens de er å få tak i. Jeg vil anbefale Pascal Cléments viner som finnes i flere kvaliteter (region, kommune, premier cru og grand cru appellasjoner), naturlig nok i forskjellige prisklasser.

le-domaine-0-600x400

Under årets Burgundmesse deltok Pascal Clément med 12 hvite og 7 røde, og jeg fikk erfare hans kvalitetsviner. Han selv var en herlig oppvarter med franske manerer, vennlig og høflig. Pascal Clément har virkelig markert seg som vinmaker og fått gode vinanmeldelser siden 2015.

Hvit burgunder er laget av druen Chardonnay, og den klassiske metoden i Burgund er å lage vin som kan lagres lenge. Lang lagring på eikefat (barriques/barrels) gir dypere aromaer og mer konsentrasjon i vinen. Kalksteinjordsmonnet i området bidrar med mineralitet, friskhet og  kompleksitet. Dette er supre matviner, til hvit fisk med smør- eller kremet saus.

Uten navn1

Pascal Clément vokste opp i en vindyrkerfamilie i landsbyen Savigny Les Beaune i Burgund og har 20 års erfaring innen druedyrking og vinlaging, hvorav flere år hos den legendariske vinprodusenten Domaine Coche-Dury i Meursault. Sine første egne viner laget han i 2012, som négoçiant (har ikke egne vinmarker, men kjøper druer av andre). Druene han kjøper er i det vesentlige økologisk fremdyrket og nøye kontrollert under hele dyrkingsperioden. «Jeg sjekker personlig druenes modenhet” skriver Pascal på hjemmesiden sin.

Å lage kvalitetsvin ut fra ”terroir” (jordsmonn), mikroklima og naturlig vinifisering så langt det er mulig er hans visjon og mål. Hele bunter presses og etterfølges av klaring i rustfrie stålkar i 10-12 timer. Deretter flyttes druemosten til brukte fat (barrels) hvor naturlige gjærsopper starter den alkoholiske gjæringen.

Jeg valgte å prøve ut Pascals rimeligste hvitvin på Vinmonopolet, Savigny Les Beaune Dessus Les Vermots 2014, sammen med dampet skrei, fennikkel og sauce beurre blanc (sjalottløk, hvitvin og smør) –  en perfekt mat- og vinkombinasjon.

Savigny Les Beaune Dessus Les Vermots, 2014 

IMG_4389

Fargen er lys gul, blir gylden ved lagring. Floral duft av hvite blomster, fruktig duft av sitron og grapefrukt, og smøraromaer. Munnopplevelsen er frisk og ren, konsentrert og mineralsk, med aromaer fra eple, sitrus og nøtter. Fatoppholdet er noe fremtredende foreløpig, men vil avrundes ved lagring.

Druene er dyrket på alluvialt jordsmonn (silt og leire fra elveavreiringer) i syd/sydvestvendte vinmarker, beliggende 250-400 m.o.h.  Lagring har foregått i 11 måneder i barrels (eiketønner), i  vinkjelleren fra 1850.

 

http://www.pascal-clement.fr

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save