Marqués de Riscal Reserva 2010

IMG_1942

Vinens farge er dyp rubinrød og dufter av modne bjørnebær, tørket frukt og krydderaromaer fra treverket. I munnen oppleves vanilje og tunge fataromaer. Vinen er fyldig, har bløte tanniner og god syre. Ettersmaken er middels lang og bærer preg av å være lagret på amerikanske eikefat. Litt tung etter min smak. Vinmonopolet har den i basisutvalget til kr 197, og til matfølge vil jeg anbefale stekt lam eller aller helst smaksrike tapas.

Druematerialet er tempranillo (97%), den viktigste druesorten i Rioja Alavesa, som gir farge, struktur og smak, og de siste 3% er graciano og manzuelo (carignan). Vinen er lagret i 2 år på amerikanske eikefat og min. 1 år på flaske før den kommer i salg.

Jordsmonnet er ideelt, med kalkholdige avleiringer som bidrar med jordlige toner og konsentrasjon. Klimaet er påvirket av Atlanterhavet, med mer nedbør og lavere temperturer, som gir god syre til vinen. De cantabriske fjellene gir imidlertid ly mot nord og vest og sikrer god modning av druene.

Dette er en av de tradisjonelle vinene fra Marqués de Riscal. Vinifisering praktiseres i tråd med tradisjonen i La Rioja, gjæring i store eikefat og ”overpumping” for å ekstrahere maksimalt av drueskall og -stein. Etter den malolaktiske gjæringen som endrer den aggressive eplesyren til mild melkesyre, blir vinen lagret på små barriques (225 liter) laget av amerikansk eik. Eiketønnene er av størrelse lik de som anvendes i Bordeaux, men amerikansk eik er mer porøs enn fransk og avgir søtere aromaer (vanilje og kokos).

Rioja har en stolt vinhistorie, som leverandør av vin til Bordeaux på slutten av 1800-tallet da franskmennene ikke klarte å levere vin på grunn av vinlusens ødeleggelser.  Les mer om dette, https://winearch.no/la-riojas-vinhistorie/

Les om vinprodusentens arkitektur, https://winearch.no/arkitektur-spaniamarques-de-riscal-rioja/