Marqués de Riscal, Rioja

Vingården til Herederos del Marqués de Riscal ligger på utsiden av landsbyen Elciego, etablert i 1858 og er av de eldste vingårdene i Rioja. Marqués de Riscal ønsket en modernistisk bygning som vekket følelser og forespurte Frank Gehry, ledsaget av en vin fra Gehrys fødselsår 1929. I 2006 ble et femstjerners hotell ferdigstilt, med Michelin-restaurant og Spa vinterapi. ”Et perfekt sted for avslapning og nytelse av druenes helse- og skjønnhetsegenskaper” hvor du bokstavelig talt bader i rødvin. Her får du det meste – design, kunst, gastronomi og vin.[1]

Å vandre nedover veien fra landsbyen og se Marqués de Riscals nye hotell designet av Frank Gehry på nært hold var like spennende som å ankomme Guggenheim, Gehrys kunstmuseum i Bilbao.

Nybygget er oppført i titan og rustfritt stål i sanselige former. Bygget står på søyler for å få utsikt og gi rom til en plaza under bygget på bakkenivå. Bekledningen av de konvensjonelle rettlinjede fasadene er sandsten, et byggemateriale som er anvendt i regionen i århundrer. Kraftlig stålkonstruksjon holder oppe de bølgende båndene som ikke er tak, men dekorative elementer med skyggeeffekt. Store glassflater tar inn landsbyen og vinmarkene utenfor. Skråstilte vegger, multivinklede vinduer og katedralhøyde under taket gir deg inntrykket av å bo i et kunstverk. Innvendig er interiøret moderne og enkelt, med bl.a. Vitra møbler.

Ifølge Gehry er inspirasjonen bak byggets kompleksitet at han ønsket å inkorporere regionens karakter og produsentens kjente vin i bygningens eksteriør, med en fasade av mangefargede titankledde bånd som reflekterer druenenes blålilla fargetoner, sølvfolien som beskytter korken og de karakteristiske gulltrådene som pryder flaskene.

Frank Gehry, Marques de Riscal (2006), Rioja

Gehrys eksperimentelle arkitektur blir ikonisk, med de fargerike metallglinsende bånd som ikke finnes noen andre steder. De skråstilte vindusflatene og søylene som kontrasterer har stilmessig elementer fra dekonstruktivismens dynamiske uttrykk. Ved å la metallbåndene symbolisere produsentens vinmerke har Gehry anvendt metaforer som er i tråd med postmodernismens idé om å gi mening til bygningen. https://winearch.no/arkitektur/samtidens-arkitektoniske-uttrykk/

IMG_1669
Marqués de Riscal mellom buskene

Er nybygget i harmoni med landskapet rundt? De bølgende båndene og skjeve byggeelementene kontrasterer, men steinmaterialene samsvarer med det etablerte i regionen, og fargene skiller seg heller ikke ut i for stor grad. Faktisk er nybygget ikke så synlig fra veien og det nære miljøet. Man må opp i høyden for å se det.

For i det hele tatt å komme nær nok til å ta bilder av hotellet måtte vi delta i en omvisning i vineriet, om man da ikke kostet på seg å bo på luksushotellet. Omvisningen ble avsluttet med vinsmaking av hvit, produsert av verdejo druen i Rueda, og rød reserva fra 2010.  https://winearch.no/marques-de-riscal-reserva-2010/

Les mer om Frank Gehry  https://winearch.no/arkitekt-frank-gehry/

[1] Marqués de Riscal.  http://www. marquesderiscal.com/

Save