Tysk rødvin – pinot noir – Weingut Martin Wassmer

Jeg oppdaget kvaliteten da tyske vinprodusenter presenterte sine rødviner i Oslo for…

Jeg oppdaget kvaliteten da tyske vinprodusenter presenterte sine rødviner i Oslo for et par år siden under vinmessen ”The other grapes of Germany”. Dette er gode nyheter for de som elsker pinot noir produsert i kjølig klima.

En positiv side ved den globale oppvarmingen er at dyrkingsforholdene er bedret i Syd-Tyskland slik at røde druer også modner bra. Flere produsenter henter pinot noir kloner fra Dijon i Bourgogne og bruker fransk eik til modning av vinen, med andre ord anvender Bourgogne-metoden istedenfor tradisjonell tysk vinifisering. Derfor brukes pinot noir på etikettene heller enn spätburgunder (senhøst-burgund-drue), og kvaliteten kan konkurrere med andre pinot noir produsenter i verden. Faktisk er Tyskland den tredje største produsenten av pinot noir, bak Frankrike og USA.

Mitt ønske med dette innlegget er å spre budskapet i håp om å få mer tysk pinot noir, eller spätburgunder, i Vinmonopolets utvalg. Og spesielt ønsker jeg denne i hylleSchlatterne:

Spätburgunder Schlatter SW, 2011-årgang. Den mørke rubinrøde fargen er bygget opp av god og konsentrert fruktkvalitet, med duft som minner om kandiserte kirsebær. Jordsmonnet gir mineralitet og lagring i fransk eik bidrar med krydderaromaer. I munnen oppleves vinen fruktig, fyldig og konsentrert, med strukturerte tanniner og lang ettersmak. Dette er en elegant vin som passer til litt kraftligere kjøttretter, for eksempel vilt og mørkt fjærkre. Den gode, naturlige syren i vinen frisker opp en fet saus, og vinens jordlige toner vil harmonere med matsopp og jordskokk.

Weingut Martin Wassmer spesialiserer seg på pinot-druer i burgundstil og har fått anerkjente priser de siste årene; Gold Medal i vinmagasinet Decanter, Gold Medal og Trophy i International Wine Challenge, Winery of the year 2013 i Schlemmeratlas og høy rangering i Gourmet Pinot Noir Cup m.m.

 

Weingut Martin Wassmer

Vingårdens opptil 35 år gamle vinplanter og 12000 franske burgundkloner pr. ha er lokalisert i Markgraeflerfland, med et jordsmonn av kalk, mergel og rød leire. Ved å redusere utbyttet sikres druekvaliteten og spontan gjæring i åpen tretank gir vinen naturlig duft og smak. For ytterligere å beholde aromaene unnlates filtrering.

I sin nystartede vingård på 30 ha er Martin Wassmer alltid tilstede, spesielt for de røde. Han valgte sine vinmarker med omhu –  solstekte bratte skråninger med belter av tørr stein, i et klima som minner om Toscana og med et kalkholdig jordsmonn som i Bourgogne. Vinmakeren og agrikulturisten vet nøyaktig hva som er viktig for dyrking, høsting og foredling av druer. Han har rikelig erfaring fra håndtering av burgundere fra sitt opphold i Frankrike, og målet hans er å lage elegante, delikate viner med personlig karakter.

         Weingut Martin Wassmer

Vinmakeren viser frem de bratte, solstekte og steininnmurte vinmarkene. Bildene er fra Martin Wassmer Weinguts website (www.weingut-wassmer.de).

 

http://weingut-wassmer.de/

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save