Ysios Reserva 2008

Ysoios Reserva 2008

Fargen på denne nord-spanske tempranillobaserte vinen er granatrød, med en deilig kompleks og intens duft av bjørnebær og krydder. Munnopplevelsen er fyldig og konsentrert. Smaken er preget av fruktaromaer og krydder fra eikelagringen, ikke søtlig vanilje eller kokos som er typisk for amerikansk eik, men mer av nellik og jordlige toner fra fransk eik. Naturlig og god syre takket være kjølig luft fra nord. Tanninene er smidige nå, men vil bli enda bløtere ved lagring. Ettersmaken varer lenge i munnen, etter at du har svelget vinen.

Det anbefales å lufte (dekantere) vinen før servering. Temperert til ca. 16ºC vil den smake godt til stekt lam eller stekt rødt kjøtt.

Wine-Searcher.com gir 2008-årgangen betegnelsen «Very good wine». 2007-årgangen fikk enda bedre rangering, «excellent wine», 90 poeng. [1]

Vi er i vinregionen Alavesa som ligger i det kjøligere området nordvest i Rioja, med kalkholding leirjord. Fjellkjeden Sierra de Cantabria rager mer enn 1300 meter over havet og beskytter mot det kalde og våte Atlanterhavsklimaet i nord. Regionen er kjent for fruktige og elegante viner.

Det praktiseres manuell innhøsting fra egne vinmarker. Fremstillingen foregår med topp moderne utstyr. Gjæringen foregår kontrollert i rustfrie ståltanker (28-30ºC), og drueskallene beholdes sammen med mosten (massererer) i ytterligere 25-30 dager for å avgi farge og aroma. Vinen lagres på franske (65%), amerikanske og slovenske (35%) eikefat, og 20 måneders flaskelagring før salg.[2]

Vinmaker Roberto Vicente har som mål å lage vin som tydelig uttrykker Riojas identitet, men også inkorporere nye vinmakingstrender, som å bevare fruktaromaer, få frem kompleksitet fra jordsmonnet, lagre på forskjellig kvaliteter av eik (fransk, amerikansk og slovensk ) og variere «toastingen» av eikestavene når de bøyes og formes til tønner. («Toast»-nivået bidrar med duft, smak og karakter til vinen.)

Kun reservakvalitet og eksklusive ”blends” blir laget i bodegaen som tilhører Pernod Ricard Bodegas gruppen. Etter eget utsagn er de Spanias ledende produsent og eksportør av flere kvalitetsviner (Campo Viejo AGE, Tarsus, Aura y Vinícola Navarra).[3]

Navnet Ysios er en hyllest til de egyptiske gudene Isis og Osiris. Isis var fruktbarhets- og kjærlighetsgudinne og Osiris, hennes mann, var guden for alt som lever, dør og gjenoppstår.[4]

Ysios Reserva 2008 selges som bestillingsvare i Sveriges Systembolag til SEK 205, men er dessverre ikke inkludert i Vinmonopolets sortiment.

Les om Riojas vinhistorie, https://winearch.no/vin/la-riojas-vinhistorie/

Les om Bodega Ysios arkitektur av Santiago Calatrava, https://winearch.no/bodega-ysios-rioja/

Les om arkitekt Santiago Calatrava, https://winearch.no/arkitektur/arkitekt-santiago-calatrava/

[1] Wine-searcher.  http://www.wine-searcher.com/wine-116089-2007-domecq-bodegas-ysios-reserva-rioja-doca-spain

[2] decántalo, wineblog.  http://www.decantalo.com/en/ysios-reserva.html

[3] Pernod Ricard Bodegas.  www.pernodricardbodegas.com/marcas/ysios/la-bodega/?lang=en

[4] Bettum, Anders & Barstad, Hans M. & Johansen, Eldrid. Hentet 17. november 2015 fra https://snl.no/Isis.