Viña Tondonias paviljonger

 

En forvrengt rektangulær form som ligner en flaske eller en vinkaraffel ble resultatet da Zaha Hadid fikk i oppdrag å lage en nåtidig paviljong som skulle gi ly til en gammel paviljong/kabinett, fra 1910. Den flaskeformede inngangsprofilen åpner opp som en trakt, og via glassfronten kommer det gamle kabinettet i eik og mahogni til syne, innerst inne, som et edelt smykke i det hvite, lette og moderne interiøret. Det samtidige og det tradisjonelle er integrert.

Det forvrengte gir meg assosiasjoner til filosofiens dekonstruktivistiske retninger som var gjeldende i Hadids tidlige arkitektperiode. Hun studerte og jobbet sammen med arkitekter som orienterte seg mot disse tendenser på 80-90 tallet. At paviljongen ligner på noe i vinens verden, en vinkaraffel, kan indikere periodens fokus på symbolikk, med andre ord at bygningen har et språk, eller at det er lagt en mening bak formen. (https://winearch.no/arkitektur/samtidens-arkitektoniske-uttrykk/)

Da vinprodusenten R. López de Heredia Viña Tondonia SA i 2003 skulle delta på en vin- og matmesse i Barcelona, ønsket de å montere sammen og restaurere det gamle kabinettet fra 1910 som lå spredd rundt om på vingården i flere deler. En utvendig struktur for å beskytte kabinettet var nødvendig og gav mulighet for å tilføre et arkitektonisk samtidsuttrykk til vingården.

Paviljongen fungerer i dag som en utvidelse til de eksisterende klassiske bygninger, som en bro mellom fortid og nåtid, hvor turister og besøkende kan smake og kjøpe vin.

Vingårdens grunnlegger Don Rafael López de Heredia (1857-1938), født i Chile av spanske foreldre, kom til Spania for å studere medisin. Etterhvert overlot han til broren å realisere familiens legedrøm og satset selv på ”the business of wine”. Som 19-åring ankom han jernbanestasjonen i Haro som var omgitt av vinaromaer. Landsbyen Haro i Rioja var senter for regionens ”blending of wine” på den tiden, med jernbanelinjer til Atlanterhavskysten. Négocianter (vinkjøpmenn) fra Bordeaux hadde kommet over Pyrenéene til Rioja for å finne kvalitetsdruer fordi deres egne var ødelagt av sykdom og vinlusepidemi.

Don Rafael in the cellars
Don Rafael López de Heredia i vinkjelleren tidlig på 1900 -tallet. ©Lopez de Heredia Viña Tondonia

Don Rafael dannet Bodegas López de Heredia y Compania i 1877. I de tidlige årene drev han som négociant (kjøpte vin, tappet på flasker og solgte). Vinmarken Tondonia kjøpte han av noen prester i 1913, et kjøp som skulle vise seg å være kanskje den beste forretningsavgjørelsen han noensinne gjorde. Han opprettet også et  moderne salgskontor i Madrid tidlig på 1900-tallet og lykkes med å få vinen sin assosiert med  det gode liv i «la belle epoque». Viña Tondonia ble servert bl.a. ved det nyåpnede Hotel Ritz i Madrid.

Don Rafaels kabinett under verdensutstillingen i Brussel, 1910
Don Rafaels kabinett under verdensutstillingen i Brussel, 1910. ©Lopez de Heredia Viña Tondonia

Under verdensutstillingen i Brussel, 1910, presenterte Don Rafael sin vin i et elegant kabinett influert av tidens moderne trender. En trestruktur i ”fin-de-siecle” stil, med venezianske speil, kolofon (navn) og flagg, formet i samarbeid med arkitekt J. Cabrera y Latorre.

Les om deres praktfulle hvitvin, Vina Tondonia Blanco Reserva 2001, https://winearch.no/hvitvin-fra-rioja-vina-tondonia-reserva-2001/

Les om arkitekten – https://winearch.no/arkitekter/zaha-hadid-architects/

Referanser:

ArchDaily.  http://www.archdaily.com/22061/tondonia-winery-pavillion-zaha-hadid

Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia, S.A. http://www.lopezdeheredia.com/english/vinos/vinos.html

Vinography, a wine blog.  http://www.vinography.com/archives/2010/11/1957_r_lopez_de_heredia_vina_t.html

Johnson, Hugh and Jancis Robinson, The world Atlas of Wine, 7th edition, p. 192

López de Heredia Vina Tondonia SA har gitt tillatelse til bruk av bilder som ikke er egenprodusert.

Save

Save